DİLİMİZİN ZENGİNLİKLERİ PROJESİ KELOĞLAN MASALLARI,BARIŞ MANÇO,KAPLUMBAĞA TERBİYECİSİNİ ÖĞRENDİLER

DİLİMİZİN ZENGİNLİKLERİ PROJESİ KELOĞLAN MASALLARI,BARIŞ MANÇO,KAPLUMBAĞA TERBİYECİSİNİ ÖĞRENDİLER

Okulumuz turuncu sınıf öğrencileri, Dilimizin Zenginlikleri Projesi kapsamında "KELOĞLAN MASALLARI"nı , "BARIŞ MANÇO" abileri ile şarkılar söylemeyi , Osman Hamdi Bey ile tanışarak "KAPLUMBAĞA TERBİYECİSİ" olmanın ne kadar uğraş gerektirdiğini kültürel etkinlikler yapmış olarak öğrenmiş oldular. Keloğlan Masalları, ilk olarak TRT Çocuk'ta, sonra MinikaGO'da ve daha sonra TRT Türk 'de yayınlanmış bir çizgi filmdir. Çizgi filmin ilk sezonu "Bir Varmış Bir Yokmuş Keloğlan Masalları", 2.sezonu "Keloğlan"adıyla 3.sezonu ise "Keloğlan Odama Saklandı" adıyla yayınlanmıştır. Keloğlan, özellikle Türk ve Altay mitolojisinde, masal, fıkra ve benzer halk anlatılarında adı geçen saçsız masal kahramanıdır. Türk masal anlatı geleneği içerisinde olumlu ve olumsuz özelikleri ile halkı temsil eden bir tiptir. “Keloğlan Masalları” Türk dünyası kültür ve edebiyatının en önemli ürünlerindendir. Bu masallarda ana karakter Keloğlan'ın karşılaştığı zorluklarla mücadelesi konu edilmektedir. Birçok masalda yaşlı annesiyle geçim sıkıntısı yaşayan Keloğlan'ın gayreti, kısa yoldan geçim kaynağı sağlama veya zengin olma üzerinedir. Keloğlan, bizden, içimizden biridir. İyi yüreklilik deyince akla o gelir. Üstelik cesurdur, hiçbir şeyden korkmaz. En zor durumlarda aklını kulanır, zekasıyla her zor işin üstesinden gelir. 

BARIŞ MANÇO 

Mehmet Barış Manço, Türk aranjör, şarkıcı, besteci, söz yazarı, televizyon programı yapımcısı ve sunucusu, köşe yazarı, ve kültür elçisidir. Türkiye'de rock müziğin öncülerinden, Anadolu rock türünün kurucuları arasında sayılır. Baba tarafı İstanbul'un Fethi'nden sonra Konya'dan Selanik'e göç etmiş ve savaş yıllarındaki zorluklar nedeniyle I. Dünya Savaşı sırasında İstanbul'a göç etmiştir. Annesi Rikkat Uyanık Adana, Kozan doğumludur ve Barış, çocukluğunun üç senesini burada geçirmiştir. Annesinin ifadesine göre 1,5 yaşında şarkı söylemeye başlayan Barış Manço, ilk grubunu 1958'de Galatasaray Lisesinde okurken, "Barış Manço ve Kafadarlar" adıyla kurdu ve ilk bestesi 'Dream Girl'ü yaptı. Manço, müzik hayatındaki ilk konserini öğrencisi olduğu Galatasaray Lisesinin konferans salonunda verdi. Anadolu Rock türünün kurucu üyelerinden olan Barış Manço, Galatasaray Lisesi'nde öğrenci iken ilk kez sahneye çıktığı 1958 yılından bu yana,Türk Sanat Dünyası'nın kilometre taşlarından biri olarak grubu “Kurtalan Ekspres” ile birlikte Türkiye'de olduğu gibi birçok yabancı ülkede sayısız konserler verdi. 

KAPLUMBAĞA TERBİYECİSİ 

Kaplumbağa Terbiyecisi, Osman Hamdi Bey'in 1906 ve 1907 yıllarında iki farklı versiyonunu çizdiği tablosudur. Osman Hamdi Bey'in bu tablosu, özellikle ilham kaynağına dair net bilgilerin olmadığı dönemde, geri kalmış bir toplumu çağdaşlaştırmaya çalışan bir aydının yorgun hâlini anlattığı şeklinde yorumlanmıştır. Aslında tablonun ilk ismi “Kaplumbağalar ve Adam” sonrasında ise Kaplumbağa Terbiyecisi ismini alıyor. Terbiye etmek, Talim Terbiyeden geliyor, yani günümüzde liderlik etmek kavramının karşıtı.  



TURUNCU SINIF

22.03.2024 36

22-03-2024