DİLİMİZİN ZENGİNLİKLERİ PROJESİ KÜTAHYANIN KÜLTÜRLERİ , GEZİLECEK YERLERİ VE YEMEKLERİ

DİLİMİZİN ZENGİNLİKLERİ PROJESİ KÜTAHYANIN KÜLTÜRLERİ , GEZİLECEK YERLERİ VE YEMEKLERİ

Okulumuzun mavi sınıf öğrencileri, Dilimizin Zenginlikleri Projesi kapsamında yakından uzağa ilkesi doğrultusunda Kütahya ilinin kültürünü ve yemeklerini tanıdık. KÜTAHYANIN KÜLTÜRÜ 

DÜNDEN BUGÜNE KÜTAHYA TARİHİ Kentin topraklarında Geç Miyosen dönemden itibaren Neolitik, Kalkolitik, Eski Tunç, Hitit, Frig, Hellenistik, Roma, Bizans, Selçuklu, Germiyan, Osmanlı ve ilelebet yaşayacak olan Türkiye Cumhuriyetine kadar zengin bir kültür mirası vardır. İlin yedi bin yıl öncesine uzanan tarihi bir geçmişi bulunmaktadır. Antik kaynaklar ünlü masalcı Ezop’un doğduğu yer olarak Kütahya’yı gösterir. O çağlarda Kütahya’nın adının KOTIAEION olduğu sikkelerden bilinmektedir. Kütahya topraklarına yerleşen en eski halk ise Friglerdir. M.Ö.12.yüzyılın sonlarında Anadolu’ya göç eden Frigler, Hititleri ortadan kaldırarak bölgeye hakim oldular. Kütahya, Türk Ordularının 26 Ağustos 1922 tarihinde başlattığı Büyük Taarruzla makus talihini yenmiş ve 30 Ağustos 1922 tarihinde Başkomutan Meydan Muharebesinin kazanılmasıyla sonsuza dek yaşayacak olan Türkiye Cumhuriyetinin temellerinin atıldığı bir il olmuştur. Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ‘’Ey yükselen yeni nesil! İstikbal sizsiniz Cumhuriyeti biz tesis ettik. Onu ila ve idame edecek sizsiniz’’ veciz sözünü Zafertepeçalköy’de , ‘‘Ordular İlk Hedefiniz Akdeniz’dir.İleri!..’’ komutunu Dumlupınar’da vermiştir. Başkomutan Meydan Muharebesinin sevk ve idare edildiği yer, bugün Altıntaş İlçesine bağlı, Zafertepeçalköy merkezindedir. 

KÜTAHYANIN YEMEKLERİ

  • Sini Mantısı , Cimcik , Ispanaklı Şibit , Dolamber Böreği , Haşhaşlı Gözleme , Tirit , Sıkıcık Çorbası , Kızılcık Tarhanası , Tosunum Böreği , Göveç , Gelincik ve Gül Şurubu , Yufka Tatlısı Vs. 
  • KÜTAHYANIN TARİHİ GEZİLERİ 
  • Aizanoi Antik Kenti , Kütahya Kalesi , Çini Müzesi , Dumlupınar Şehitliği , Domaniç Ormanları , Frig Vadisi , Saat Kulesi , Dönenler Mevlevihanesi , Zafertepe Anıtı , Macar Evi Müzesi , Çiniciler Çarşısı , Yeniköy Peri Bacaları , Ulu Camii , Çinili Camii , Germiyan Konakları'dır. 

 

MAVİ SINIF 

22.03.2024 23

22-03-202422-03-202422-03-202422-03-202422-03-2024