DİLİMİZİN ZENGİNLİKLERİ PROJESİ KÜTAHYAMIZIN YÖRE KIYAFETİ İLE KINA GECESİ VE YÖRESEL YEMEKLERİ

DİLİMİZİN ZENGİNLİKLERİ PROJESİ KÜTAHYAMIZIN YÖRE KIYAFETİ İLE KINA GECESİ VE YÖRESEL YEMEKLERİ

Okulumuz turuncu sınıf öğrencileri, Dilimizin Zenginlikleri Projesi kapsamında Kütahyamızın yöre kıyafetleri ile kına gecesini ve yine kütahyamızın yöresel yemeklerini tanıdık. Anadolu'da düğün giysisi olarak bir veya iki çeşit giysi varken, Kütahya'da Bindallı, Yolaklı, Dallı, Eğrimli, Çatkılı, Tefebaşı gibi çok çeşitleri vardır.Bunlar da kendi içlerinde ayrıca üçetekli entari ve şalvarlı olarak ayrı türlere ayrılır. 

KINA GECESİ 

Kına gecesi, Türk kültüründe düğün öncesinde gerçekleştirilen özel bir etkinliktir. Düğün öncesinde gelin adayının arkadaşları, ailesi ve yakınlarıyla bir araya geldiği bu etkinlik, genellikle kadınlar arasında düzenlenir. Kına gecesi, gelin adayının evini terk edeceği için ailesi ve arkadaşlarıyla son kez bir araya gelme fırsatı olarak da düşünülebilir.

Kına gecesi, genellikle renkli ve eğlenceli bir atmosferde geçer. Bu etkinliğin en önemli özelliklerinden biri, gelin adayının ellerine ve ayaklarına kına yakılmasıdır. Kına, kırmızı renkte olan bir bitki tozu türüdür ve bu gecede gelinin elleri ve ayaklarına çeşitli desenler ve süslemeler şeklinde sürülür. Bu işlem hem geleneksel bir adettir hem de gelin adayına "mutluluk getirmesi" ve "kötü enerjileri uzaklaştırması" amaçlanır. Kına bitkisi, eski dönemlerde hem süsleme hem de tıbbi amaçlar için kullanılan bir bitki olduğu için güzellik, koruma ve iyilik getirme gibi inançlarla da ilişkilendirilmiştir.

Milattan önceki dönemlerde kına yakma âdeti adanmışlık ve kurban olma anlamları da taşıyordu. Yaşlı kadınlar, saçlarına kına yakarak Tanrı’ya kurban olmaya hazır olduklarını belirtiyordu.

Kına gecesi âdeti ise, bekârlık döneminin sona erdiği ve yeni bir evlilik hayatına adım atıldığı bir dönemi ifade ediyor ve bu evliliğe bağlılığın bir simgesi oluyor. Aynı zamanda, gelin adayına mutluluk ve bolluk getirmesi, nazardan koruması gibi inançlar da kına gecesi geleneği devam ettirilmektedir. Kına gecesi gelin tarafının düzenlediği bir eğlencedir. Genellikle düğünden bir gün önce akşam saatlerinde misafirlerin de katılımı ile gerçekleşir. Gelinin son kez kalacağı baba evinde gerçekleşen bu gelenek hem hüzünlü hem de bir o kadar eğlenceli ve keyifli zamanlardır. Kına yakılmadan önce gelen misafirler gelinin etrafında dönerek ellerinde mumlarla içli türküler söyler. Gelin ağladıktan sonra kına yakılır. Gelin adayının gözyaşları, doğup büyüdüğü evinden ve ailesinden ayrılacak olmasının duygusal bir göstergesidir. Eski dönemlerde gelin eğer ağlamazsa evlenmeye çok hevesli olduğu düşünülerek konuklar tarafından ayıplanırdı. Kına yakılırken gelinin yanındaki kişiler ve kınayı yakan kişi “Gelin elini açmıyor” derse kayınvalide gelinin elini açması için kına hediyesi olarak gelinin avucuna bir altın koyar. Bu gelenek gelin adayının yeni yaşamına zenginlik, bereket ve iyi şans getirmesi amacıyla gerçekleştirilir. 

 

KÜTAHYANIN YÖRESEL YEMEKLERİ 

 

  • Sini Mantısı
  • Cimcik
  • Ispanaklı Şibit
  • Dolamber Böreği
  • Haşhaşlı Gözleme
  • Ilıbada Dolması
  • Tirit
  • Gökçümen Hamursuzu
  • Tosunum Böreği
  • Sıkıcık Çorbası
  • Kızılcık Tarhanası
  • Küp Kebabı
  • Dövmeç
  • Göveç
  • Sütlü İncir Tatlısı
  • Yufka Tatlısı
  • Gelincik ve Gül Şurubu

 

 

TURUNCU SINIF

22.03.2024 13

22-03-2024